Wednesday, September 22, 2010

Apa Makna IHSAN kepada IBU BAPA

Oleh: Ustaz Tajul Arifin bin Che Zakaria (dipetik dari http://abuamru1208.blogspot.com)

Assalamualaikum wrt. wbt.

Mutaakhir ini timbul beberapa kekeliruan terhadap perkara yang dulunya mudah, tetapi kini menjadi sukar difahami. Bukan kerana hakikat itu telah berubah, namun ia diolah oleh mereka yang berkepentingan. Disebabkan terdesak untuk memahamkan orang tentang kaitan peristiwa atau isu yang telah berlaku, maka hakikat tersebut terpaksalah diterangkan dan diolah selari dengan kepentingan berkenaan. Jangan tertipu dengan apa yang diperkatakan, mari kita kembali kepada nas asal yang memperkatakan tentang itu.

Apa makna IHSAN kepada ibubapa?

1. Merujuk kepada ayat 23-24 dari Surah al-Isra’ Allah telah berfirman yang bermaksud:

“Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik (ihsan) kepada ibu bapa. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka jangan sekali-kali kamu mengatakan kepada kedua-duanya perkataan “ah”** dan janganlah kamu membentak keduanya, dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan yang baik. Dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah..”Wahai Tuhanku! Kasihanilah keduanya sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku pada waktu kecilku.”

** mengucapkan kata “ah” kepada orang tua tidak dibolehkan, apalagi mengucapkan kata-kata atau memperlakukan mereka dengan lebih kasar daripada itu.

Di dalam ayat di atas ada 10 permasalahan:

1. Qadho - ialah suruhan wajib untuk menyembah Allah swt iaitu Allah Ta’ala telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selainNya.

2. Allah swt memerintahkan agar manusia menyembahNya dan mentauhidkanNya disertakan dengan berbuat ihsan kepada kedua ibubapa, sama seperti bersyukur kepada Allah swt. disertakan dengan berterimakasih kepada kedua ibubapa. Di dalam hadith yang diriwayatkan oleh al-Bukhari daripada Abdullah ra, katanya: “Aku bertanya Nabi saw apakah amal yang paling disukai oleh Allah?” Nabi menjawab: “Solat dalam waktunya.” Aku bertanya lagi kemudian apa lagi?”. Nabi saw menjawab: “Kemudian berlaku ihsan kepada kedua ibubapa.” Aku bertanya lagi kemudian apa lagi?” Nabi saw menjawab: “Berjihad fi sabilillah.”

Lihatlah betapa pentingnya ihsan kepada kedua ibubapa sehingga Nabi saw menjadikan ‘birrul walidaini’ -berbuat baik kepada ibubapa- seafdhal2 amal selepas solat yang merupakan tiang agama yang terpenting.

3. Di antara makna ‘birrul walidaini’ dan ‘ihsan’ kepada kedua ibubapa ialah bahawa jangan seseorang itu menderhaka kepada kedua2nya kerana ia termasuk daripada dosa-dosa besar (kabaair) tanpa khilaf. Perkara ini ditegaskan oleh sunnah thabitah. Di dalam sahih Muslim daripada Abdullah ibn Amru bahawa Rasulullah saw telah bersabda: “Sesungguhnya dikira daripada kabaair itu berkata kesat (memaki) seorang lelaki terhadap kedua ibubapanya. Sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah saw adakah orang yang akan berbuat demikian kepada ibubapanya?” Rasulullah saw menjawab: “Ya, boleh berlaku bila seorang lelaki mengeluarkan kata-kata kesat kepada bapa orang lain, lalu orang tadi membalas dengan memaki ibu dan bapanya.”

4. Termasuk derhaka kepada ibubapa ialah menyalahi kehendak kedua-duanya dalam perkara yang diharuskan oleh syara’, sama halnya ‘birrul walidaini’ bermakna membuat sesuatu yang disukai oleh kedua-duanya. Berdasarkan kenyataan di atas apabila kedua-dua ibubapa menyuruh sesuatu perkara kepada anaknya, maka menjadi kewajipan ke atas anak itu mentaatinya selagimana suruhan itu dalam perkara yang bukan maksiat.

5. Imam Tarmizi meriwayatkan daripada ibnu Umar ra katanya: “Saya ada seorang isteri yang saya amat kasih, tetapi ayah saya membencinya dan menyuruh aku menceraikannya, lalu aku enggan. Aku mengadu kepada Rasulullah saw, lalu baginda saw bersabda: ” Wahai Abdullah ibnu Umar! Ceraikan isterimu itu.” (Hadith Hasan lagi Sahih).

6. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah ra katanya: “Seorang lelaki datang kepada Nabi saw lalu berkata: “Siapa yang paling berhak untuk aku melakukan ihsan dalam persahabatan dengannya?” Nabi saw menjawab: “Ibu kamu.” Kemudian siapa lagi? Nabi menjawab: “Ibu kamu.” Kemudian siapa lagi? Nabi menjawab: “Ibu kamu.” Kemudian siapa lagi? Nabi menjawab: “Bapa kamu.”

Dalam hadith ini menunjukkan kasih kepada ibu 3 kali ganda melebihi kasih kepada bapa kerana Nabi saw menjawab tiga kali ibu dan bapa disebut yang keempat.

7. Tidak dikhususkan ‘birrul walidaini’ hanya kepada ibubapa yang muslim sahaja, bahkan wajib berbuat baik kepada kedua-duanya sekalipun mereka kafir.

8. Termasuk yang dimaksudkan ‘ihsan’ kepada kedua-dua ibubapa ialah apabila tidak sampai ke tahap jihad menjadi fardhu ain, ia mestilah mendapat keizinan daripada ibubapa untuk keluar berjihad; tidak boleh keluar berjihad kalau ibubapa tidak memberi izin. Ini berdasarkan hadith yang sahih yang diriwayatkan daripada Abdullah ibnu Umar ra katanya: “Telah datang seorang lelaki kepada Nabi saw meminta izin untuk berjihad, maka Nabi saw bertanya: “Adakah kedua ibubapamu masih hidup?” Dia menjawab masih hidup, lalu Nabi saw bersabda: “Maka untuk kedua-dua ibubapamu hendaklah kamu berjihad.” (Riwayat Muslim).

Di dalam riwayat yang lain lelaki tadi menjawab: “Ya, masih hidup dan aku meninggalkannya dalam keadaan kedua-duanya menangis. Nabi saw bersabda: “Pergi kamu, maka usahakan supaya kedua-duanya ketawa sebagaimana kamu telah membuat kedua-duanya menangis.”

Dalam riwayat yang lain lagi…. Nabi saw bersabda: “Tidur kamu bersama kedua ibubapa kamu di atas tilamnya lalu kamu berusaha menjadikan kedua-duanya ketawa dan kamu pula bergurau senda dengan mereka lebih afdhal daripada kamu berjihad bersama aku.”

9. Ulama’ berselisih adakah apabila ibubapa musyrik diperlukan keizinan daripada kedua-duanya untuk berjihad (jihad kifayah)?

Imam Thauri berpendapat perlu, tetapi Imam Syafei berpendapat tidak perlu.

10. Sebagai penyempurna dalam ‘birrul walidaini’ ialah menghubungkan silaturrahim dengan mereka yang pernah bersahabat dengan ibubapa…

Semoga bermanfaat untuk direnung oleh anak-anak yang beribu dan berbapakan da’ie -para pendakwah- di jalan Allah swt. Jangan lupa hukum dalam melakukan dakwah dan jihad, nanti antum juga yang menyesal suatu hari nanti. Ingatlah kisah ‘Alqamah yang tidak mampu mengucap syahadah dek kerana dia melebihkan si isterinya daripada ibu sendiri. Ibunya memendam rasa di hati, namun tidak diluahkan… Bagaimana ibu-ibu dan bapa-bapa yang kini berada dalam bahtera dakwah yang diketahui kebaikannya tiba-tiba anak sendiri yang mengherdik dan merendahkannya; bukankah itu menderhaka namanya??? Fikir-fikirkanlah di atas iman dan amal kata sahabat kita dari Jamaah Tabligh….

Sila rujuk - al-Jaami’ Li Ahkaamil Quran oleh Imam al-Qurthubi, jilid ke5, m/s 155-157, cetakan ke6 tahun 1996 Darul Kutub al-Ilmiyah.

-rujukan dari laman web majlis syura muslimun- http://msmonline.net/v1/?p=911

Monday, August 30, 2010

Menyentuh Hati 2

Kisah 1 - Qiamullail-

al-kisah..

Imam Syahid menghadiri sebuah mu’tamar di Daqhaliah. Selesai sahaja mu’tamar, Imam Syahid bersama dengan Ustaz Umar Tilmisani bergegas ke sebuah bilik berisi dua tempat tidur.

Masing-masing dari keduanya pun berbaring di atas tempat pembaringannya.
Beberapa minit kemudian, Imam Syahid bertanya:

“Wahai Umar, apakah kau sudah tidur?”

Ustaz Umar menjawab:

“Belum.”

Beberapa saat kemudian, Imam Syahid mengulangi pertanyaan dan dijawab dengan jawapan yang sama.

Akhirnya, akh umar berkata dalam hati:

“Jika Ustaz Hassan bertanya lagi kepada saya, akan saya diamkan sahaja.”

Setelah ditanya berkali-kali, disangka bahawa Ustaz Umar telah tidur.
Kemudian, Ustaz al Banna keluar terhendap-hendap perlahan dari kamar tidurnya dengan terinjut-injut kakinya. Perlahan-lahan beliau berjalan ke tempat mengambil wudhu’ tanpa alas kaki risau kemungkinan Ustaz Umar terjaga mendengar derap bunyi selipar. Lantas beliau berwudhu’ dan kembali ke bilik. Di ruang yang paling hujung, beliau lalu membentang kain sejadahnya dan mulai melaksanakan solat tahajjud.

Bulan Ramadhan yang baru sahaja pergi perlahan2 meninggalkan kita. Madrasah tarbiyah Ramadahan telah mengajar kita untuk mengekang al-hawa yang menjadi antara musuh utama kita.

Tips2 agar mudah bangun qiam (permintaan seorg shbt) :

1. Jangan banyak makan dan minum..

2. Kurangkan bekerja keras d waktu siang..

3. Hindari maksiat.. (peringatan pd diri sndri jga)

Ada seorang Tani’in mengatakan, “Janganlah kalian berbuat maksiat kepada Allah di waktu pagi, nescaya kalian akan mampu mengerjakan solat malam.”

Sesungguhnya dosa adalah tali yg mengikat manusia.. Marilah kta sma2 membebaskan tali ini dgn bnykkan beristighfar, berzikir n bersujud pdNya..

4. Lakukan dg bertahap..

Biar perlahan, tp yg penting istiqamah.. Bermula dgn 2 rakaat n then, bertambah bilangan rakaatnya..

Hayatilah, saudaraku “Agama itu mudah. Selamilah ia dengan lembut.”
(HR. Al-Baihaqi dalam As-Sunan Al-Kubra)

------------------------------------------------------------------------ =)

Kisah 2 -PetunjukNya-

Dalam usaha mencari petunjuk Allah swt dlm membuat pilihan, pelbagai jwpn yg diperoleh.. terima kasih, Ya Allah..

Al-kisah, ada seorang gadis bernama A (bukan nama sbnr) berkesempatan utk berbuka puasa d umah pak cik azman d banting, selangor.. Selepas dipujuk oleh pakcik azman, (memandangkan tiket bas dijadualkan lewat malam), gadis A itu bersetuju..

Umah kpg yg belum siap dgn sempurna telah membuat gadis itu terdiam.. Kedatangan gadis A itu disambut dgn meriah oleh keluarga Pakcik Azman.. Umah mereka wlpn tdk sempurna ttp yg plg best, trdpt 2 bahagian..

1 part utk laki n 1 part utk prmpn.. Pintu nak msk umah pun berlainan..

Nama anak2 pakcik azman jga trt membuat gadis A itu tersenyum..

1. Yus (x pst nama penuh)
2. Abu Bakar
3. Sumaiyyah
4. Siti Fatimah
5. Thohirah
6. Omar
7. Aisyah Humairah

Gadis A pd ketika itu telah mendapat 1 petunjuk Allah berkaitan pilihanNya.. =)

Selepas bermesra dgn keluarga pakcik azman, barulah gadis A itu mengetahui bhw wajahnya amat serupa dgn anak pakcik azman yg telah meninggal dunia pd tahun lepas (Siti Fatimah)..

"Nak, tahu x pakcik azman kamu slalu cter pd makcik bhwa apbila dia lihat je wajah kamu, pst dia terkenangkan wjh arwah.."

"Bila dia first time nmpk kamu dulu, dia terkejut lalu trs cter pd makcik"

"Skrng br makcik berkesempatan utk tgk muka kamu.."

Dalam kesempatan bbrp jam yg Allah beri, pelbagai petunjuk yg jka dilihat dgn mata hati akn membantu Gadis A dlm membuat keputusan berkaitan pilihanNya.. InsyaAllah..

1. Pabila berbuka puasa, moleklah kiranya
berbuka menggunakan dulang.. lg erat sesama famili!!

2.
Bertukar2 hidangan dgn jiran tetangga.. Benda yg ckt jd banyak krn insyaAllah Allah akan memurahkan rezeki hamba2Nya..

3. Jika
diberi peluang, rebutlah sebaik mngkn.. =)
Gadis A berkesempatan bertanya pelbagai perka
ra pd tuan rumah..
(antaranya : kitab2 yg dipelajari, istikharah, tarbiyyah n etc)
Jka inginkan lebih kepastian, merekalah hrs dirujuk selain Allah n parents.. =)

4.
Jgn mudah mengalah krn rezeki Allah dtg dr arah yg tdk disngka2.. =)
Kagum dgn kehidupan pakcik azman..


p/s : Terima ksh, Ya Allah..

Smga Gadis A ini
turut dikurniakan peluang utk mendapat kehidupan sebegini.. Semoga petunjuk yg diberikanMu adlh yg terbaek bwt Gadis A ini.. Semangat!! Jgn give up, Gadis A!! Tetap dgn pilihan barumu ini krn ini adlh keputusan Allah!! =)












Friday, August 27, 2010

Menyentuh Hati 1

InsyaAllah dalam kita mengejar impian utk mendapatkan Malam Lailatur Qadr, ape kata kta duduk2 n berfikir sejenak tanggungjawab kita sbg hambaNya..

dah nak fly kan?? jom kita kebalkan dada dgn ilmu sbg bekalan!! jom berlumba nak?
fastabiqul khairat..


"
Dan org2 yg berjihad utk mencari keredhaan Kami,sungguh akan Kami tunjukkan jalan2 Kami" (Al-Ankabut:69)

Sbg seorng da'i atau da'iyah, kta perlukan skill2 hebat utk menyentuh hati mad'u kita.. tp, before dat, diri kita mcm mn?

Cube tanya blk soalan2 nie pd diri kita :

1. Setiap hari, brpa kali kita dah bwt amalan
SUNAT ? Tahajud? Dhuha? Rawatib? Hajat? Witir? Istikharah? Taubat?

Wah!! Banyaknya! Allah baek sungguh cos dgn pelbagai cara dia nak bg pahala pd kita.. Jom rebut!! Sape cepat n ikhlas, org 2 pst dapat.. =)

2. Dah
MENGAJI brp page Al-Quran hari ni? jom2 berlumba2 hbskan Al-quran smbil memahami tafsirnya..

3. Ada bwt maksiat/
DOSA x hari nie? Facebook? TV? Tdo?

Haih.. Sbg da'ie, kita kene tinggalkan jahiliyah 2.. ingat SJ? Kalo lupe, jom ingat2 balik!! Dah nak fly nie.. Kat sna, lg bnyk jahiliyah..


"B
ersiap dan berbuatlah.. Jgn menunggu datangnya esok hari.. Kerna boleh jadi engkau tidak mampu membuat apa2 pd esok hari.." - Pak Cik Hassan =)

Pak cik Hassan jga ada berkata :

"
Di setiap kota trdpt pusat pembangkit tenaga elektrik.. Para pegawai memasang tiang dan kabel d seluruh kota.. Setelah itu, aliran elektrik masuk ke rumah2, pabrik2 dan tempat2 lain.. Jika aliran tersebut kita matikan dari pusat pembangkitnya, nescaya seluruh penjuru kota akan gelap gelita.. Padahal saat itu tenaga elektrik ada dan tersimpan di pusat pembangkit elektrik, hanya sahaja tenaga itu tdk dimanfaatkan.."

Jd, agak2 kita nie layak x utk menjadi pegawai pembawa elektrik 2?

Allah telah memberikan kita Al-Quran (pusat pembangkit elektrik) utk disampaikan pd mad'u kita..

Jom kita memanahkan diri kita dgn tenaga elektrik tu n then, kita bersentuhan dgn org len supaya mereka jga terkena elektrik tu.. he3.. Lama2 kita akan nampak panahan elektrik saling memanah non-stop dlm kalangan manusia!!


"Sesungguhnya telah datang kpd kalian cahaya daripada Allah, dan kitab yg menerangkan.. Dengan kitab itulah Allah menunjuki org2 yg mengikuti keredhaanNya, dan dgn kitab itu pula Allah mengeluarkan mereka daripada gelap gulita kepada cahaya yg terang benderang dgn seizinNya dan menunjuki mereka ke arah jalan yg lurus.. "
(Al-Maidah :15-16)


Ingat yer.. dalam 'menyentuh hati' org len, kita sbg da'ie hrs ingat bahawa kita dalam proses memberi hadiah pd org len.. maka, kta hrs mempertimbangkan hadiah ape yg hndk diberikan dan bagaimana cara utk memberikannya.. (taktik sbg da'ie 2) =)

Kenyataan hari ini adalah mimpi hari kelmarin, dan impian hari ini adalah kenyataan hari esok..

JANGAN PUTUS ASA!!

Thursday, August 19, 2010

Life's a chess game

Sudah lama nak menyumbang, tapi hari ni baru Allah gerakkan hati (dan idea dan tangan) untuk menulis post yang pertama-tama sekali. Alhamdulillah, masuk hari ni dah 9 hari kita berpuasa. Adik-berasik ada yg tinggal tak?? Haha...Mungkin kita boleh amek masa sekejap untuk muhasabah diri dah berapa banyak ratio masa yang kita amek untuk grab pahala2 mencurah-curah ke ladang gandum yang ada dalam bulan ni... Hmmm...


Dalam nak menunggu waktu berbukak ni, sajala saya gatal2 tangan dan mulut nak berkongsi something. Something yang mungkin cliche, tapi bagi saya ia satu peingatan yanhg amat2 menyentuh hati + perasaan +kalbu gitu. Okay first, nak citer dulu perasaan dan gelodak jiwa nan melanda sejak beberapa minggu ni: Rasanya, semua orang tengah risau atau at least risau sangat pasal uni semua. Yes, saya pon tak terkecuali walaupun dah ada offer sume jika nak di bandingkan dengan kawan2 yang lagi hard core ujian yang dorg terima.

Fitrah kita manusia, kita cepat lemah. Dan tak ada sapa yang boleh nafikan. Dan selemah-lemah manusia, kita masih ada Maha Kuat yang sentiasa mendengar rintihan hamba-hambanya. Ada masalah kita berdoa, tak ada masalah pon kita berdoa dan bersyukur teramat kat Dia. Suatu hari ni, terasa sangat2 yang kenapa lambat sangat bantuan Allah datang. Selfish kan saya? Hahaha...

Banyak kali cuba pujuk diri supaya bersabar (azam puasa taun ni - nak latih sabar sebab panas baran sangat) tapi kadang2 tewas gak ngan perasaan sendiri. Dan akhornya rasa berdosanya aku ni sebab sampai hati bersangka buruk dengan Allah, Tuhan yang menciptakan countless nkmat untuk kita kat atas muka bumi ni.

Nak dijadikan cerita, tengah meng'stalk' cikgu sekolah rendah di Facebook (tu keje kau ye!), terbaca blog seseorang ni yang di link di fb. Sangat mengena (pok!) dengan gelodak jiwa nan melanda di hati ni. Klik sini untuk baca. WAJIB BACA DULU TAW!

MasyaAllah bila baca, rasa diri ni selfish sangat. Sangat indah percaturan Allah kan, kita je yang x sabar, macamlah doa kita je yang ada kat dunia, macamlah kita je yang hidup sorg2 kat sini. Bak kata seseorang, the world does not revolve around you. But now i can confidently say Allah is making u and the world revolve to answer one's prayer. Best part yang dia kata :

"Allah SWT Maha Berkuasa. Allah SWT Maha Mampu jika Allah SWT ingin terus memakbulkan permintaan semua makhlukNya secara serentak.

Tetapi aturan Allah SWT akan dipandang pelik pada pandangan manusia dan pasti sukar untuk kita menerima aturan sedemikian apabila Saya dan Ahmad berjumpa Ali pada waktu yang sama tetapi berlainan tempat. Atau saya sihat dan sakit dalam masa yang sama. Atau juga saya bercuti di Perak dan dalam masa yang sama saya berjumpa dengan doktor di Selangor.

Aturan Allah SWT komplek dan sangat cantik. Kerana itu satu persatu kejadian perlu mengikut urutan dengan teratur."

Jadi, BERSABARLAH kawan2, Allah dengar doa2 kita dan masanya akan tiba jugak. Macam main chess jugak la kot, dalam nak cekmek tu, mesti la ada buah kena jalan dulu, kena makan la etcetera2. Memerlukan percaturan yang teliti. Just bayangkan diri anda sebagai pawn @ knight @ bishop @ castle @ queen @ king di mana turn kita pasti akan sampai jugak ( Unless dah cekmek awal2 kan....).


Last word, saya doakan kawan2 saya mendapat apa yang terbaik untuk mereka no matter where they are and what we are today is the bestest gift that Allah gives to us. Salam Ramadan Mubarak!!! (=^.^=)

p/s: Saya rindu masa2 kita makan dalam talam ngan kak yana especially bila kak yana kena paksa mkn ngan kita.

p/ss: Sorila kalau serabut bila baca. Saya bukan penulis yang baik. Ngee~

Sunday, August 15, 2010

Apakah Allah Terima Taubatku..??

Bismillahirrahmanirrahim...

Setiap dosa pasti akan mendapat balasan...tetapi samada balasan itu cepat atau lambat ...di dunia mahupun diakhirat...dan kita sbgai insan yg tidak sempurna psti tak akn lari dari melakukan dosa..

Sabda rasulullah s.a.w
"Dosa itu yang menyebabkan resah dalam jiwamu."

Ada dosa yang menyebabkan rezeki tertahan, walaupun sudah disediakan untuk kita.. Dari segi bahasa, dosa itu menyiratkan akibat atau balasan. Dari 17 kata untuk menyebut dosa dalam Al-Quran, empat diambil sebagai contoh..

Dzanb = (disebut 35 kali) beerti kesalahan kita
Ithm = (disebut 48 kali) bermakna kealpaan atau tidak mendapat pahala
Sayyi'ah = (disebut 165 kali) beerti perbuatan buruk yang menyebabkan kesedihan
Rijs = (disebut 10 kali) bermaksud kotor, baik jasmani mahupun rohani

Oleh itu, apapun jenis dosa akan berakibat buruk pada kehidupan kita
Namun, hati orang yang soleh begitu lembut, sensitif, mudah menerima cahaya hidayah dan taufik. Sebaliknya hati seorang pendosa menjadi gelap, tertutup, berkarat, keras dan kerananya payah utk ditembusi cahaya kebenaran...

Keadaan yg brlaku hari ini, hakikatnya adalah drp 'buah' yg kita lakukan semalam. Bila hati resah, hidup mula terasa hilang keberkatan...usahlah dicari puncanya jauh2, itu pentandanya hati kita penuh dengan dosa pada Allah dan manusia....
Apabila sahaja berdosa daan merasa berdosa, katakanlah pda diri..


" Wahai diri...ketika rasa bersalah singgah di dlm hati pada kali pertama kau berdosa, ketahuilah itu adalah peringatan yg Allah bekalkan secara tabii utk menjaga fitrah insani. Itu petanda hatimu masih hidup. Selagi ada rasa brsalah, selagi itulah ada peringatan utk kembali pada Allah. Jganlah engkau putus asa dengan taubat yg patah...,kerana kasih syang Allah menumbuhkan taubat kali kedua, ketiga dan seterusnya"


Orang yg bertaubat, Allah akan menggantikan seluruh keburukannya dengan kebaikan. Sebagaimana firmanNya yg brmksud : "..kecuali org yg bertaubat dn beramal soleh, maka mereka akn Allah gantikan keburukannya dgn kebaikan."


Kamu lakukan dosa kerana kejahilan, lalu segera bertaubat...

Firman Allah, maksudnya : "Sesungguhnya penerimaan taubat itu disanggupi oleh Allah hanya bagi orang yang melakukan kejahatan disebabkan kejahilan, kemudian mereka segera bertaubat. Maka (dgn adanya dua sebab itu) mereka diterima Allah taubatnya. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana." [Surah An-Nisa' 4 :17 ]


Kamu lakukan dosa tetapi kemudian kamu insaf dan berusaha memperbaiki diri...

Firmn Allah maksudnya : "Dan mana-mana dua org diantara kamu melakukan perbuatan yang keji itu, maka hendaklah kamu menyakiti keduanya ; kemudian jika mereka bertaubat , dan memperbaiki keadaan diri mereka (yg buruk), maka biarkanlah mereka ; kerana sesungguhnya Allah adalah sentiasa Maha Menerima Taubat, lagi Maha Luas rahmat-Nya." [Surah An-Nisa' 4 :16 ]


DIA memaafkan kesalahan yg kamu lakukan...

Firman Allah: maksudnya : "Dan Dialah Tuhan yg menerima taubat daripada hamba-hambaNya(yg bertaubat) serta memaafkan kejahatan-kejahatan (yang mereka lakukan) ; dan Ia mengetahui apa yg kamu kerjakan." [Surah al-Syura 42: 25]

DIA memaafkan kesalahan sesiapa sahaja yg dikehendaki-NYA...

Firman Allah, maksudnya : "Dan Dia juga akan menghapuskan kemarahan hati orang yg beriman itu, dan Allah akn menerima taubat orang yg dikehendaki-Nya ; dan ingatlah Allah MahaMengetahui lagi Maha Bijaksana." [Surah At-Taubah 9:15]

***

Maka shabatku.., mungkin satu kali itu kita pernah melakukan dosa...dan terus melakukan dosa itu kembali atas kealpaan dan kejahilan kita sebagai hmbaNya yg lemah...janganlah kita merasa putus asa dengan rahmat kasih sayangNya...,janganlah kita lari atas rasa kejahilan dan malu padaNya...,tiada dosa yg dapat kita rahsiakan dari pengetahuan dan penglihatannya....maka sujudlah memohon keampunan dengan penuh rasa tawaduk, rendah diri dan penyesalan. Tangisilah dosa yg dilakukan dan mohonlah kebaikan dariNya. Sesungguhnya, pintu keampunan dari Allah begitu terbuka luas untuk hamba-hambaNya....

Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. [Az-Zumar 39 : 53 ]


Ramadhan ini, pintu taubat dibuka seluas-luas buat hamba-hambaNya.. Marilah sama2 kita rebut peluang keampunan dibawah naungan rahmat kasih sayangNya.. ..

rujukan : majalah solusi isu no 3 ; Impak Dosa

slm syang...nisa =)


Monday, August 9, 2010

RAMADHAN-MEMBINA TAMAN TAQWA

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Salam rindu dan sayang buat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para sahabat dan keluarga baginda...salam kasih juga buat seluruh alam dan makhlukNya.... =)


Dia datang dan pergi...dan kini dia kembali...membawa rahmat dan berkat..

Ya Tuhan...rindunya aku pada dirinya..

menitis air mata ini tatkala dia mula menjelma...

kerna sudah lama aku menanti kahadirannya...

bersyukurnya aku pada Allah aku dapat bertemunya kembali...ku nantikan saat-saat melaluinya buat sekalian kali...kekasih yg ditunggu-tunggu..

moga pertemuan kali ini lebih baik dari dahulu...


Imam Ahmad dan al‐Nasai telah meriwayatkan sebuah hadis dengan isnad yang sahih
daripada Abu Hurairah r.a. beliau telah berkata, Rasulullah s.a.w. telah bersabda :


“Ramadhan telah datang kepada kamu yang merupakan bulan berkat dan Allah
SWT telah mewajibkan puasa dalam bulan ini. Semua pintu syurga dibuka dan
semua pintu neraka ditutup serta dibelenggu syaitan. Ia mempunyai satu malam
yang lebih baik dari seribu bulan dan sesiapa yang tidak bertemu dengannya ia
sangat rugi.”


Sesungguhnya ia adalah kekasih yang ditunggu‐tunggu dan Rasulullah s.a.w. telah
menyambut kedatangannya. Sabda Nabi s.a.w. bermaksud :


“Telah datang kepada kamu Ramadhan yang menjadi penghulu segala bulan.
Selamat datang diucapkan.”

Beginilah cara Rasulullah s.a.w. menyampaikan berita gembira kepada sahabatnya. Oleh itu, aku juga mahu menyampaikan perkara dan cara yang sama kpd kalian semua....

Hati merasa rindu dengan kehadiran kekasih yang lama menghilangkan diri dan tiada
kegembiraan yang lebih daripada itu..


...SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK...


mari membina taman-taman taqwa...lebih manis jika kalian klik link di bawah untuk lebih mengenali kekasihku...dan yang pasti kekasih kalian juga...hihi =)

Ramadhan TAMAN TAQWA.pdf-panduan

salam sayang....

nisa.. =)

Tuesday, August 3, 2010

sedikit renungan

Dengan asma Allah yang Maha Pengasih lgi Maha Pengampun..
Salam sayang dan rindu buat junjungan besar Muhammad S.A.W, para sahabat dan keluarga baginda...salam sejahtera buat seluruh alam dan makhluk-Nya...


Satu kata2 yg menyentap hati...

"Kita ibarat kapal yang belayar di lautan....tlh ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adlh iman, layarnya takwa, sauhnya tauhid...nescaya kita akn selamat daripada tersesat di lautan hidup ini..."

Ini ap yg dpt di'qoute'kn sedikit drp Halaqah Sentuhan Qalbu....maaflh...x dpt tengok dri awal...bukak2 tv...dh penghujung rancangan..huhu n_n

Khas utk remaja..belia...dn umur2 mcm kite...sekadar perkongsian..

rasa tersentuh bila mendengar kata2 sebegitu.... ya, kita ibarat kapal...dn kita adalah pengemudinya... jika iman muatannya, takwa layarnya, tauhid kekuatannya, Allah petunjuknya...pasti kapal itu senantisa ditiup angin2 keimanan...membawanya berlabuh di tempat selamat... dn tentulah tempat brlabuhnya di syurga akhirat kelak...

tetapi jika kapal itu..dipenuhi dengan kemaksiatan, kaptennye pn asyik mabuk dunia...semestinya kapal itu akan hancur dan karam di tengah lautan seperti kapal titanic yg telah melanggar iceberg di tengah2 lautan atlantik.....

seperti kita...di saat ini...di waktu ini...kita perlu lebih dewasa...memikirkan ke mana kita mengemudi hidup kite...di mana kita 10 thn akn dtg? dimana kita 50 thn akn dtg dn dimna 100 thn akn dtg... memikirkan di saat alam barzakh...saat penghisaban...yg pasti kita akn lalui..pasti mencemaskan dan menyesakkan dada tatkala memikirkannya.... tetapi..sedarlah shbt, inilah yg pasti kita rasai nnti...

cukupkah amalan kita utk menghapuskn dosa2 masa lalu...? 'islam'kah kita dengan hanya LAILAHAILLALLAH MUHAMMADARRASULULLAH....terjaminkah kita di hadapan Allah...? dan....apa yg kita akn bawa untuk di tunjukkan di hadapan Dia nnti.....

Astaghfirullah...Astaghfirullah...Astaghfirullah...

shabatku...cukuplah dgn permainan kanak2 ini...kita masih ada hak dan tugas yg perlu dilaksanakan....

"Say thou: this is my way: I call unto Allah resting upon an insight---I, and whosoever followeth me. Hallowed be Allah:and I am not of the associators." [Surah Yusuf : 108]

ref: http://quranexplorer.com/index/Sura_012_Yusuf_JOSEPH.aspx



***********
....pilu hati ini tringatkn seorang kanak2 lelaki berbaju melayu merah tertidur di tepi jln jam 10 mlm di stesen lrt bandaraya, akibat kepenatan mengemis sepanjang hari....T.T

Berdoalah kita moga2 sentiasa ditetapkan jalan yg benar, dikukuhkan keimanan dan diteguhkan keyakinan pada-Nya...Ameen..

[msih dlm mood geram dn sabar menjaga kanak-kanak kecil, sepupuku yg nakal itu.... ;) ]

Thursday, July 29, 2010

puding roti kasih sayang...^_^

salam adik2 n akak2 yg disayangi fillah...

harini zyma nak berkongsi resepi puding roti yg sll kak yana bawak mase usrah!!haa...nisa mintak zyma letak gambar tp malang sekali haritu x sempat posing2 dgn hasil kerja da kene kelam kabut nak kejar tren...tp ni yg zyma sempat snap...hee~





puding roti ni kalau masak dgn penuh kasih sayang laaaaaaaaaaaaaaaaaaagi sedap...sebab tu namenye puding roti kasih sayang...^_^...hihi
ok2...
bahan2 yg diperlukan ialah:

-susu full cream yg kotak besar tu sekotak
-telur 6 bijik
-esen vanila secukup rase...(haritu kitorg letak sampai wangi)
-gula 6 sudu
-kismis
-buah2 lain sbg aksesori

caranya:
1- kacau gula dan telur..(pecahkan dan basuh dulu telur tu ye...=P)
2- pd mase yg sama, panaskan susu hingga berasap
3- bila susu dah panas, masukkan telur and gula tadi...kacau ye...
4- kacau3, bila rasa mcm da berat, masukkan esen vanila..kacau lagi sehingga teksturnya pekar lagi berat...
5- ok, lepas tu, susun roti yg dah dikerat2 dlm loyang...tuang susu,telur n gula yg dimasak tadi...tuang sampai la tenggelam...
6- sekarang letak la kismis dan aksesori2 lain tu...
7-masukkan dlm oven, set utk 60 degree celcius dlm 30 minit...tp bg yg pakai alat bakar tradisional mcm kitorg haritu, kene tgk once in a while la da masak ke belum...=p

ok utk kuah dia plak...(kuah ke?)
susu sejat tu kan, masukkan tepung kastard sket je utk memekatkan susu tu sikit...

da sejuk sket masuk la peti ais kot...kemudian, sedia utk dihidang!!!
selamat mencuba!!!^_^







Monday, July 19, 2010

Pilihan??

Di saat hati farah keliru, Allah lah peneman segala urusanku.. Ya Allah, Engkau berilah keputusan yg terbaik dlm pemilihanku..

Aku merindui saat2 aku berjuang bersama saudara2 ku.. berhempas pulas memastikan amanah yg Kau berikan ini terlaksana.. menyampaikan tanpa berhenti.. bergerak tanpa mengenal erti penat dan lelah.. Daku merindui saat2 dpt merasai btp indahnya Islam n manisnya nilai Iman itu sndri.. Ya Rabbi, berilah kekuatan kpdku serta shbt2 ku..

Kalau hakikat ketenangan dlm beribadat itu blm kta rasakan, ini bermakna kta blm dpt merasai nikmat Iman yg Allah berikan itu.. Ya Allah, pulangkan perasaan itu kpdku.. Aku amat merinduiMu.. Aku amat mencintaiMu..

“Dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Rabbmu dan bertaubat kepada-Nya. (Jika kamu mengerjakan yang demikian), niscaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik kepadamu (di dunia) sampai kepada waktu yang telah ditentukan dan Dia akan memberi kepada tiap-tiap orang yang mempunyai keutamaan (balasan) keutamaannya (di akhirat nanti)” (Huud:3).

“Wahai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu (dalam Al Qur-an) pelajaran dari Rabbmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman” (Yunus:57).

HambaMu yg lemah ini terus-terusan meminta bantuan dariMu.. hatiku ini lemah.. hatiku ini perlukan penyokong drMu.. turunkanlah malaikat2Mu dlm mengajar erti kesabaran dan keikhlasan kepadaku..

“Allah tidak menghendaki untuk menjadikan kesempitan bagi kamu” (Al Maaidah:6).

“…Kebahagian (dan kemanisan iman) ini, meskipun pada mulanya tidak lepas dari berbagai macam kesusahan, penderitaan dan perkara-perkara yang tidak disenangi, (tapi pada akhirnya nanti) akan membawanya kepada taman-taman yang indah, tempat yang penuh kebahagiaan dan kedudukan yang mulia…” (Imam Ibnul Qayyim)

Ya Allah, bantulah aku dlm pemilihan ku.. berilah aku ketetapan yg terbaek.. Ameen..

-farah-

Thursday, July 15, 2010

BELAJAR daripada ALAM

Ketika menunggu saat tibanya van di Langkawi, terdetik di hati utk menceritakan kepada Along (Liyana) berkaitan keajaiban di sebalik ciptaan Allah swt nie.. Perbualan km terhenti apabila perjalanan mula membawa kami ke Jeti Kuah, Langkawi..

Di sekolah alam inilah manusia hrs belajar setiap masa selaras dgn kata pujangga,”Tuntutlah ilmu dari buaian (bayi) hingga ke liang lahad (mati).. Oleh sebab itu, org yg berhenti belajar diibaratkan spt org yg tlh mati jiwanya.. x perlu belajar jauh2.. belajar daripada alam ini sudah mencukupi sbg tanda cinta kita pada Allah Yang Maha Esa.. Sayangnya, ramai dalam klgn kita yg gagal belajar drpd alam.. Betapa ramai manusia hanya melihat nikmat, tetapi lupa Pemberi nikmat (Allah).. ramai yg memuji alam ttp tidak memuji Penciptanya.. Benarlah kalau dikatakan Allah itu sngt dekat, ttp terasa jauh kerana manusialah yg sering menjauh!

“Dan sesungguhnya Kami jadikan isi neraka jahanam kebanyakan drpd jin dan manusia yg mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya dan mempunyai mata tetapi tidak mahu melihatdengannya dan mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar dengannya. Mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi, mereka itulah orang yg lalai.” (7:179)

Pandangan manusia terhadap alam ini terbahagi kepada 4:

a) Pandangan zahir semata-mata

Golongan ini terlindung utk melihat sesuatu yg lebih hakiki.. Bukanlah kerana alam ini tidak cukup hebat tetapi akal dan hati merekalah yg buta utk melihatnya.. Apa yg mngkn dpt diucapkan hanyalah ucapan spt perkataan, ”Wah! Cantiknya air terjun tu!” (teringat saat2 bersama rakan2 di air terjun Telaga Tujuh, Langkawi).. Mereka tidak mampu menyelami sesuatu yg lebih tersirat dan mereka diumpamakan spt kelawar yg tidak dpt melihat pada siang hari..

b) Pandangan nafsu

Golongan ini melihat alam dengan penuh kegelojohan dan keserakahan hawa nafsu.. Mereka berniat utk mengubah alam ini menjadi sesuatu yg akhirnya akan menguntungkan diri sendiri sahaja.. Akal mereka sempit utk menyelami maksud yg tersirat di sebalik ciptaan Allah ini.. Dan ini memberi kesan yg buruk bukan sahaja pada alam tetapi kepada manusia sendiri.. Mereka ini seolah-olah berpegang pd prnsp ”dunia ini ana yg empunya!”.. Apabila hukum Allah ini dilanggar, maka berlakulah seperti yg ditegaskan Allah yg bermaksud :

”Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan laut dengan pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan laut dgn sebab apa yg telah dilakukan oleh tgn manusia. (Timbulnya yg demikian) krn Allah hndk merasakan mereka sebahagian drpd balasan perbuatan-perbuatan buruk yg mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)” (30:41)

c) Pandangan akal

Jika alam ini dilihat melalui akal, maka banyaklah ilmu yg dpt diperolehi disebalik ciptaanNya.. Hasilnya muncullah ilmu matematik, fisiologi, anatomi, astronomi, biologi, fizik, kimia n len2 lg.. Melihat dgn pandangan akal inilah munculnya ilmu akliah.. Walaupun pd mulanya para malaikat seolah-olah ”bimbang” dgn keputusan Allah utk menjadikan manusia sbg khalifah di muka bumi ini, tetapi akhirnya malaikat akur apabila manusia dapat mengetahui nama2 benda yg diajar oleh Allah (2:31).. Dgn kelebihan itu, manusia menjadi makhluk yg plng arif tntng sunatullah, sekali gus menjadikan manusia sbg pengatur dan pengurus alam ini..

d) Pandangan mata hati

Pandangan menerusi mata hati inilah yg disebut dlm Al-Quran sbg hati yg ”berada di dalam dada”.. Maksud firman Allah swt:

”Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yg dgn itu mereka dpt memahami atau mempunyai telinga yg dgn itu mereka dpt mndengar? Kerana sesungguhnya bukanlah mata itu yg buta, ttp yg buta ialah hati yg ada di dalam dada”.. (22:46)

Melihat alam dgn pandangan mata ketiga akan sering menyoal scr dasar, ”Kenapa alam ini ada? Mengapa ia dicptakan? Siapakah penciptanya? Apakah tujuan Dia menciptakan semua itu?”

”Mereka yg sentiasa berzikir (ingat) kepada Allah dalam keadaan berdiri, duduk dan berbaring serta berfikir tntng kejadian langit dan bumi (sambil berkata) : ’Wahai Tuhan kami! Tidakkah Engkau menjadikan benda2 ini dgn sia2, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami drpd azab neraka..” (3:191)

Wahai saudara2ku, marilah kita renungi diri sendiri dan berfikir sejenak.. Tanpa disedari mngkn kita berada dalam golongan yg tdk diingini.. Lihatlah alam ini dgn mata hati terbuka krn sesungguhnya terlalu bnyk maksud yg tersirat di sebalik ciptaan Allah ini.. Mari sama2 kita mengejar syurga yg dijanjikan Allah swt!! Ameen..

- Farah Fadilah (kak ngah) -

Sunday, July 11, 2010

Alhamdulillah..G2S III- Pulau Tuba, Langkawi..

Bismillahhirrahmanirrahim..

Syukur pada Allah....


Berakhir sudah misi team Guidance To Success(g2s) dlm melaksanakan kem motivasi g2s 3 pelajar PMR dan SPM di Pulau Tuba, Langkawi dri 8-10 july 2010. Terlalu banyak pengalaman, cerita dn memori manis yg terpahat di hati..dan yg pasti x akan dpt dilupakan oleh semua org yg terlibat kali ini..TAHNIAH SEMUA KAWAN-KAWAN G2S ku..!! =D..
Begitu bersemangat berkobar2 mahu berkongsi cerita kepada semua org...harap dpt dijadikan satu pengkongsian pengalaman yg SANGAT menarik dgn semua... Pertama sekali..ingin mengucapkan tahniah kepada Syahmi Suriani, selaku projek manager..dan Farah Fadilah, Kak Ngah(vice PM), yg paling banyak bertungkus lumus dlm jayakan projek kali nie,...tak lupa juga Amin Rox sebagai kabel besaq yg telah mencadangkn SMK Langkawi, disebuah pulau terpencil, Pulau Tuba sebagai sasaran sekolah kali nie... =) Masih segar bugar perjalanan kisah kali ini di ingatan...Ingin dikongsikan serba sedikit pengalaman yg sgt menarik pada kali ini..


SEM 3 -2009..di surau KMB

postmortem kem g2s II, waktu itu izzat rodzi..selaku PM. Semua org telah bersetuju untuk teruskan team g2s III..tetapi pada waktu itu...di'hold'kan dahulu..memandangkan mahu tumpukan kepada exam IB.. dan Syahmi telah dilantik menjadi PM G2S III.

Lepas IB...
semua org bosan kt rumah...isu G2S III mula dibangkitkan kembali... mula bersemangat yang berkobar2 utk berbakti pada agama, bangsa dan negara [hebat..haha]... =D
menariknya kali ni...meeting dibuat secara online...memandangkan x dapat berjumpa dgn suma org... pembahagian ajk mula dibuat, ajk CAS dibubarkan (huhu3)... dan penambahan ahli2 baru yg jngin join memandangkan ad yg terpaksa tarik diri...

Antara ahli g2s 3 kali ni...
-Syahmi
-Amin Rox
-Akmal Hayat
-Syamil Billy
-Syamil Tinggi
-Asyraf Zulazni(Skod)
-Kamal Syazani (K.S)
-Izzat Rodzi
-Acap Panjang(asraf)
-Zahid zabedi

-Farah Fadilah(Farah)
-Khairunnisa(Nisa)
-Liyana Mustafa
-Zaimah Amri
-Hakimah Mustafa
-Ain zakaria
-Suhaila(Chu Ai)
-Atikah Noor (Atik)
-Atikah Badri

SMK Langkawi, Pulau Tuba, telah menjadi pilihan....bukan niat dihati mahu melancong..tetapi ada misi yg lebih besar perlu dilaksanakan. =)


7 Julai 2010..

- walaupun hanya sehari baru keluar result IB...semua org masih bersemangat...niat dan tujuan masih tetap perlu diteruskan mengikut janji masing-masing... Bertolak dari butterwoth dgn farah...wktu tunggu bas dgn family terserempak dgn skod..yg mungkin mahu ke destinasi sama..tpi dy pulak x perasan kami kt depan dy...

-kami semua telah berkumpul di rumah syamil(billy), kangar, perlis...disambut oleh mak n family dy yg peramah :)...mlm tu kami buat barbecue, tgh seronok ramai2 bdk prmpuan masak kt dlm rumah..kak long(lyana) terpecahkan senduk mak syamil...waaa~semua cuak!!(tapi x pe..kmi akn ad surprise yg akn dibawa balik dri langkawi special utk mak dy nnti =D) ...mkanan sgt banyak n sedap! Mlm tu..kmi adakan meeting dalam keadaan mengantuk teramat~ sebab penat oleh perjalanan ke kangar.. Wktu tu baru tahu Zahid x dapat pegi..apapun trima kasih yg berbanyak kpd zahid yg tolong uruskan fotostat modul...


8 julai 2010..

-lebih krg pukul 8 pagi...kami semua bertolak ke jeti kuala perlis, membawa brg2 yg berat~ berkotak2..semata2 untuk para pelajar SMK langkawi..dgan konvoi 3 kereta, amin pulak naik 'limo'(mula2 ingatke 'limo' tu kereta besar, bolehla tumpang..rupanya motor...humph..!)

-tiket feri pukul 10 pagi....dn sampai d jeti kuah, langkawi..dlm pukul 11..
kmi menaiki bot pula ke pulau tuba...dan tiba d pulau tuba dekat pukul 1.30 ptg..perjalanan hanya ambil masa dlm 15 minit utk ke sana dri jeti d tepi jeti kuah.... bila smpai2 d pulau tuba van pulak x de... hanya ad motor je yg banyak..risau jgk kalau semua org nak kena naek moto..payah nk angkut tuh.. tunggu punya tunggu, sampailah van sekolah, yg perempuan pg dulu...ingatke pak cik van mane yg bawak... lansung x expect pak cik van tu ialah pengetua...oops..! x sangka....sgt bermurah hati pengetua itu.. =)


menunggu feri pukul 10 di jeti kuala perlis...

dh sampai jeti kuah.... =)

tengah menunggu nak naik boat pulak....huhu

dalam boat...bleh rasa alunan ombak...sgt best..huhu3.. !!!







sangat cantik!.... =D


Hari Program

- walaupun agak penat sebab prjalann yg begitu byak cabarannya, semua org still ceria. Agak kelam kabut sedikit disebabkan perubahan jadual..studentspun agak ramai berbanding sebelum ni...
-waktu sesi LDK, rasa yg sangat gembira disebabkan kumpulan fasi(negara Chile buat pertama kali menang dan berjaya 'mengebom' semua students serta negara drg...hua3. =D

-sesi postmortem hari pertama- semua org rasa yg sgt letih, yg perempuan sakit tekak sebab terpaksa banyak menjerit kt budak2.. Begitu berbeza pelajar2 pulau dan pelajar di luar. Sedikit mengejutkankan bagi kami...Mereka tinggal dalam kepompong masyarakat melayu yg kebanyakannya keluarga nelayan, tidak memahami apa itu masa depan, orang2 susah dan miskin, 50 ringgit dirasakan sudah cukup dn bagaikan duit yg terlalu berharga, ibu bapa yg tidak mementingkan akademik anak2, anak2 dan ibu bapa krng dari segi penjgaan rohani, hidup yg terlalu jauh dari pembangunan, org luar pula dirasakan asing dan terlalu banyak yg boleh diperkatan sehingga menimbulkan rasa bersyukur pada Allah terhadap diri sendiri, dan simpati pada mereka.

-semua ini telah banyak mengubah persepsi dlm diri, betapa bersyukurnya kita dikurniakan kelebihan yang ada sekarang...betapa sedihnya melihat saudara islam di sana...org melayu yg tidak merasakan kepentingan masa depan...x ada motivasi mahu maju ke hadapan, sudah cukup jika dpt menggantikan ayah sebagai seorang nelayan..

-walaupun letih dengan karenah mereka yg lain daripada lain, kami tetap berusaha memberi yg terbaik...agar sedikit sebanyak dpt meninggalkan kesan dlm diri mereka. Drp modul belajar, perlu diselitkan dgn bnyak motivasi yg dpt memberi keyakinan diri dan kesedaran semula. Sesi 'muhasabah diri' pada malam terakhir diharapkan dpt meninggalkn kesan dlm diri mereka untuk berubah. Ramai yg teresak2 mengenangkan nasib keluarga dan ibu bapa. x terkecuali jugak..berjaya mmbuatkn fasi2 ni turut sma menangis.

- masih ingat kata2 seorang pak cik kt sana... "x payah motivasikan budak2 ni..bukan dpt apa2 pun..mcm mayat hidup...sebab mak bapak depa pn macam tu jgk .." terkedu.., tak terkata apa2. Adakah usaha kami akn sia2..., kmi berdoa dlm hati..moga Allah membuka pintu rezeki mereka, membimbing dan membuka jalan kejayaan pelajar2 di sana..agar mejadi org yg lebih berguna nnti... bertepatan dengan lagu tema kali ini Hijrah Satu Wawasan (inteam)



time sukaneka.... :)

lagu Demi Matahari popular hingga ke Pulau Tuba.. =)

pemantapan rohani...usrah bersama adik2....



semangat IB/KMB masih mmbara.....baju biru CAS sewaktu perasmian


Habis Program..10 Julai 2010..

-petang tu selepas habis program...kmi pusing2 pulau tuba naik van.. Ada dua van, lelaki dpt naik van cantik (..x puas hati...), mula2 takut nak naik van yg lagi satu... bunyinya menggerunkan..n kerusi rasa macam x cukup...haha...ada time tu, zaimah nk terjatuh dari kerusi bila kerusi tu senget time bukak pintu van...hahaha3. Tpi at last ok je..pak cik van pun baik...

-bdak perempuan merancang untuk bermalam di rumah arina sebelum balik....
pada mulanya...bdk lelaki jgk mintak kbenaran utk bermalam rumah arina..utk save duit...sehingga sanggup kalau x boleh, nk mintak khemah, boleh tidur dlm khemah, smpaikan kalau ada kain2 mcm kain batik pun jadilah utuk dibuat khemah mcm cerita 'Survivor'...hahaha3~ pelik2 betul. Tpi, lastly...drg dpt sewa challet. Apapun, terima kasih kt mak Arina n family yg sudi tumpgkn kami kt rumah n jugak dpt kami semua dpt mkn sedap2..huhu. Namun, skod terpaksa balik awal hari tu sebelum sempat pergi rumah Arina...


11 July 2010..

-rasa berbahagia dpt kembali ke langkawi setelah hampir 3 tahun meninggalkan mrsm langkawi... dh banyak berubah..langkawi nampak lebih cantik...Subahanallah, pemandangannya pn nampak lebih cantik dari dulu=)

-kami sewa satu van dan satu kereta. Pagi tu merancang utk pergi jln2 sebelum balik pada petangnya... destinasi pertama ke pantai pasir tengkorak disebabkan perlu mengikut bdak lelaki yg mahu mandi jauh2..... Akibat kami yg berkereta bertolak lebih lmbat, perjalanan yg spatutnya singkat ambik masa 2 jam utk smpai kt sana... sesat sana..sesat sini.. tpi sampai jugak lepas tanya kakak jual air kelapa, mak cik restoran, pak cik penoreh getah, pak cik 'india' dan mak cik laundry... Apapun, ia satu tarbiyyah yg berkesan bagi kami, dalam perjalanan yg penuh kehijauan...('apabila tidak tahu, tanyalah kepada yg lebih mengetahui..' :)

-destinasi kedua..ke telaga tujuh... waaa~penantnya mendaki. Menggeletar lutut kaki memanjat tangga...apappn, budak perempuan x larat nak naik..lastly kmi pergi air terjun... ketika turun tangga, terkejut apabila diserang sekumpulan monyet yg merampas mkn roti yg baru dibeli...isk3. Tapi..sudah dittpkan..ia menjadi rezeki monyet, kami redha.. Nasib baik still ad kuih lapis yg ditapau d rmah Arina, disembunyikan dlm beg zaimah..huhu3. (pgajaran: jgn bawa mkn ke telaga tujuh)..

-Air terjun sangat cantik...betapa Maha Besarnya Dia..yg menciptakan kejadian alam yg begitu sempurna..kmi ambil peluang itu untuk berzikir padaNya... paling menyentuh hati ketika turun ke bawah dgn farah semula, disapa salam oleh pasangan2 arab n juga family arab yg berselisih dengan kami. Terasa malu bila diri sendiri tidak pernah biasa mmberi slam kepada org2 yg x dikenali... akhirnya..., kami tekad utk ucap salam kpd sesiapa sja yg berselisih dgn kami slps tu...alhamdulillah..salam itu berbalas oleh sepasang suami isteri arab...sgt gembira! Alangkah baiknya begitu...kita org islam kn bersaudara..

Terlalu banyak yg mahu diceritakan...tetapi cukuplah setakat ini...nnti akan terlalu panjang pulak.. Apapun, perjalanan kali ini telah menjanjikan satu kisah yg amat bermakna dari awal sehingga akhir. Terima kasih Ya Allah, trima kasih g2s..dn kwn2..

Sya akhiri dengan kisah yg berlaku dlm feri ketika pulang ke kuala kedah seorang diri... Terdengar seorang ayah yang sedang berbual dengan anaknya yg menanyakan satu soalan.. " Who made the sea? The view is soo beautiful". Ayah dia jawab.." God made the sea, god made sun, the bird, the land..." anak dy tanya balik.."but who made the god?". Ayah dy jwb dgn meyakinkan.." the god is man made, but the world still the god made, the sea, the fish, the bird.." terkedu dgn jawpan itu.., sudah tentu mereka bukan org islam...tetapi teruja dgn sikap seorang bapa yg begitu yakin myakinkan anakya yg msih kanak2..yg tidak segan silu bercakap mengenai tuhan di mana sahaja.. lebih bagus jika sikap ini menjadi sikap umat islam kini...yakin dengan agama Allah. Apapun, sesungguhnya Allah lah yg menciptakan sekalian alam, Yang Maha Besar, Maha Esa, yg berdiri dengan sendirinya...seorang islam yg sebenar adalah apabila dia melihat setiap perkara itu dengan kaca mata rabbaniyah..setiap perkara terpahat nama Allah dalam hatinya.. =D

wassalam.. :-) -nisa-

Wednesday, June 30, 2010

Tenangkan hatimu~

Post ni hasil nukilan Nur Suhaila bt. Mohd Hanafiah @ Chu i di blognya http://drcorona.blogspot.com/ Sama-sama baca dengan hati, hayati dan ambil pelajaran ye!

Please note that the following verses are valid for all reasons and any occasions. :))


mungkin ramai diantara kita berdebar-debar menanti hari yg ditunggu-tunggu, yg bakal menentukan sama ada kita layak mahupun tidak ke universiti pilihan masing-masing. justeru, mungkin ada diantara kita nanti yg bakal mengalirkan air mata disebabkan hajat yg tidak kesampaian. justeru, marilah kita bersama-sama renungkan persolan-persoalan ini..

kenapa aku diuji?
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; ' kami telah beriman', sedangkan mereka tidak diuji? dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yg dusta.
(Al-Ankabut;2-3)

kenapa aku tidak mendapat apa yg aku idamkan?
boleh jadi kamu membenci sesuatu pada hal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
(Al-Baqarah;286)

kenapa ujian seberat ini?
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
(Al-Baqarah;286)

rasa kecewa?
janganlah kamu merasa lemah, dan janganlah kamu berdukacita. padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman.
(Al-Imran;139)

bagaimana harus aku menghadapinya?
wahai orang-orang yg beriman! bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yg berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu(lebih drpd kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah ( dgn kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kpd Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan).
(Al-Imran;200)
dan mintalah pertolongan (kpd Allah) dgn jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kpd orang-orang yg khusyuk.
(Al-Baqarah;45)

apa yg aku dapat drpd semua ini?
sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin akan jiwa dan harta mereka dgn balasan mereka akan beroleh syurga, (disebabkan) mereka berjuang kpd Allah
(At-Taubah;111)

kepada siapa aku berharap?
cukuplah bagiku Allah, tidak ada tuhan selain Dia; kepada_Nya aku bertawakal dan Dialah yg mempunyai 'Arasy yg besar.
(At-Taubah;129)